Van Groeningeabdij naar Kortrijk 1302

Oorsprong in Marke

Ergens in het begin van de dertiende eeuw erfden de twee dochters van Walter van Kortrijk een leen van hun vader. Ze stichtten er een abdij met de naam Rodenburg. De zusters verhuisden rond 1265 van Marke naar de Groeningekouter, tussen de Leie en de Groeningebeek. De Groeningeabdij bleef er ruim drie eeuwen gevestigd. In de onmiddellijke nabijheid vond in 1302 de Guldensporenslag plaats. Als gevolg van de godsdienstoorlogen van de zestiende eeuw verhuisden de cisterciënzerinnen naar de huidige abdij binnen de stadsmuren. 

Eieren voor de Arme Klaren

De zusters van Groeninge beleefden een gouden tijd in de eerste helft van de zeventiende eeuw. De mirakelen van Onze-Lieve-Vrouw van Groeninge lokten veel pelgrims naar Kortrijk.  Maar ten tijde van de Franse Revolutie kreeg de abdij de doodsteek.

Vanaf 1845 vestigden de zusters Arme Klaren zich in de voormalige Groeningeabdij. Zij bouwden een nieuwe kapel en leefden teruggetrokken in het slotklooster. Volgens een Kortrijkse traditie brachten mensen eieren naar de Arme Klaren om mooi weer te bekomen. In 1978 verlieten de laatste zusters het klooster.

Bestemming Guldensporenslag

De slag bij Kortrijk werd uitgevochten op de Groeningekouter.  Vandaag is de 17de-eeuwse Groeningeabdij de plek waar je de slag kan herbeleven. Van hieruit kan je ook de streek verkennen. De mensen van Toerisme helpen je graag op weg.